9 листопада – День української писемності і мови

14.02.2022   Administrator   Категорія: Новини спільноти вчителів української мови, літератури, зарубіжної літератури

9 листопада – День української писемності і мови

Це свято було встановлено Указом президента України від 6-го листопада 1997 р. і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

З кожним роком українська мова розквітає: носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах та спонукає до її вжитку у мовленні. І сьогодні українською мовою розмовляють понад 45 мільйонів людей.За останніми дослідженнями  78% українців вважають своєю рідною мовою українську.

Давньогрецький філософ Сократ закарбував у віках мудрість: «Заговори, щоб я тебе побачив». Саме в розмові людина виявляє свою приналежність до певної культури. 

Друзі, говорімо українською, щоб нас побачив світ, побачив успіх України, її духовні та інтелектуальні надбання! Вчімо українську та шануймоїї! 

Щороку в Тернопільській класичній гімназії відзначається цей день: проходить І етап Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика, класні керівники проводять хвилини інформування, конкурси малюнка і поезії.

ОЛЬГА АТАМАНЧУК /вчитель математики ТКГ/

Тихенько співає пташечка,

Сміється зоря вечорова…

Яка ж то краса небачена –

Мелодія рідного слова!

 

Брунькує любов’ю трепетно,

В душі проростає маєм,

Дітей сміхотливим лепетом

Журби пелену розвіває,

 

Теплом обіймає, мріями,

Іскрить у думках веселково…

Який же ти скарб незміряний!

Люблю тебе, рідна мово!