ГІМНАЗІЯ – УЧАСНИК МІЖНАРОДНОГО ПРОЄКТУ «ШКОЛИ: ПАРТНЕРИ МАЙБУТНЬОГО»

02.09.2021   Administrator   Категорія: Schulen: Partner der Zukunft

 

ТЕРНОПІЛЬСЬКА КЛАСИЧНА ГІМНАЗІЯ – УЧАСНИК МІЖНАРОДНОГО ПРОЄКТУ «ШКОЛИ: ПАРТНЕРИ МАЙБУТНЬОГО»

                                                                                                    

 Із 2008 року Тернопільська класична гімназія бере активну участь у міжнародному проєкті «Школи: партнери майбутнього» відповідно до укладеної Угоди про співробітництво між Гете-Інститутом Україна та Тернопільською класичною гімназією від 10.12.2008 року з її 5-кратним продовженням.

SAM_5708 Ініціатором проєкту стало Міністерство закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина. Мета даної ініціативи - вибудовування по всьому світу  глобальної мережі із 1000 шкіл – партнерів у більше ніж 100 країнах світу, створення активних та довгострокових зв’язків цих шкіл  з Німеччиною, сприяння обміну та співпраці між вчителями та учнями.  Сьогодні в Україні беруть участь у проєкті 17 шкіл – партнерів (розпочинали роботу 15 українських шкіл), які  Гете – Інститут підтримує в організації отримання високопрофесійних знань з німецької мови та встановленні кооперації на міжнародному рівні.

Тернопільська класична гімназія –  один із таких закладів освіти , частинка міжнародної мережі шкіл – партнерів, яка має статус офіційного партнера  Федеративної Республіки Німеччина та отримує пряму підтримку у викладанні предмета німецька мова в закладі.

Співпрацюючи з Гете -_Інститутом , вчителі і гімназисти закладу беруть активну участь у різноманітних заходах:  проєктах, конкурсах, воркшопах, семінарах, концертах німецьких груп і музикантів, виставках, у конкурсі Каразінський колоквіум, мовних курсах, які відбуваються у різних містах України, Німеччини, а також Литви. Польщі і Туреччини за підтримки Гете-Інституту.

Невід’ємною частиною роботи в проєкті є також проведення семінарів для вчителів німецької мови, на яких  вони підвищують свій кваліфікаційний рівень, отримують досвід і удосконалюють власні вміння і навички. Тематика семінарів різноманітна: цікаві аспекти у методиці викладання німецької мови, інноваційні підходи до вивчення предмета, захист навколишнього середовища тощо. Учителі Тернопільської класичної гімназії Мудрик О.Б., Рейтор М.В., Остапенко С.В. неодноразово пройшли курси підвищення кваліфікації в Німеччині: удосконалили знання німецької мови, опрацювали нові методики викладання предмета. Вчитель Романишин О.М. як керівник учнівських проектів щодо захисту навколишнього середовища двічі пройшла навчання в Німеччині. Заступник директора з НВР Клименко М.В. взяла участь у щорічній зустрічі директорів  шкіл – партнерів із Східної Європи і Центральної Азії в рамках проєкту «Школи: партнери майбутнього» у м. Бонн  (2016 р).  де ознайомилася із  німецькою системою  освіти та у м. Берлін ( 2019 р.)

      У рамках проєкту PASCH у  Тернопільській класичній гімназії  працювали волонтери - це  Стефані Шторк з м. Нойбург, студентка ІV курсу університету у м. Пассау та Крістофер  Брейманн - викладач біології та спорту у школі Християни Герцог у Хайльбронні, що неподалік від Штутгарта. Завдяки цьому гімназисти  мали можливість спілкуватись із носіями  німецької мови, які проводила уроки та позакласні заходи.

На базі Тернопільської класичної гімназії відбулися 2 воркшопи: за матеріалами виставки німецького фотографа Ш. Коппелькама на тему «Ortszeit» (Падіння берлінської стіни, об’єднання Німеччини) та на тему «Захист навколишнього середовища», який проводили асистенти Гете-Інституту: Штеффі Пам-Мануш, Мануель Лепперт, Максиміліан Дьонер, Шарлотта Вольфарт.

У гімназії проведено семінар-зустріч директорів  шкіл-партнерів з України проекту «Школи: партнери майбутнього» (керівник Вайкко Фрауенштайн), де було проаналізовано роботу  класичної гімназії в проєкті та перспективи подальшої співпраці.

Інтерактивна виставка «Німеччина у валізі» мандрує містами України з метою популяризації німецької мови та зацікавлення учнів у її вивченні. Побувала вона також і в класичній гімназії. Завдяки проекту «Школи: партнери майбутнього» учні змогли самостійно переконатись у тому, що причин вчити німецьку досить багато, і вивчати мову можна цікаво.

П’ятеро учнів Тернопільської класичної гімназії  відвідали університети Баварії (13.06 по 20.06. 2015 року) для того, щоб більше дізнатися про умови вступу до них, отримати поради щодо вибору професії, яку вони хотіли б здобути. Поїздка здійснена за підтримки програми Bay BIDS, а також PASCH-проекту в Україні.

У Тернопільській класичній гімназії 355 учнів вивчають німецьку мову як другу іноземну. Позитивним є те, що завдяки проекту «Школи: партнери  майбутнього» значно підвищився інтерес учнів Тернопільської класичної гімназії до вивчення німецької мови.

Щорічно в закладі учні складають іспити на здобуття сертифікату Гете-Інституту на знання німецької мови  на рівень  А1, А2. Рівні В1, В2,С1,С2 учні здають у Києві (у червні 2021 р. Юля Гордійчук- учениця VII-Б(11-Б) гімназійного класу успішно склала іспит з німецької мови рівня С2  Goetheinstitut, що відповідає  найвищому рівню володіння мовою ) . Загалом за роки нашої співпраці склали  іспити та здобули міжнародні мовні сертифікати понад 200 учнів.

За активну участь та перемоги у різноманітних конкурсах Гете-Інститут нагороджує кращих учнів стипендіями для навчання  на молодіжних мовних курсах , які учні проходять в Німеччині. Як результат - 32 гімназистів пройшли двотижневі та тритижневі курси у різних містах Німеччини ,де  вивчали місцеві діалекти та практичну німецьку мову, історію цієї країни, її традиції. Після завершення курсів отримали  міжнародні сертифікати різних рівнів на знання німецької мови.

 Троє гімназистів покращили свої знання німецької мови у мовних таборах ( в Україні). П’ятеро наших вихованців вивчали німецьку мову у мовних літніх Міжнародних  дитячих таборах у Польщі, Туреччини, Литви.

За період співпраці вчителі та гімназисти закладу отримали від Гете-Інституту різноманітне технічне обладнання (магнітофони, 2 комп’ютери, 2 ноутбуки, мультифункціональний пристрій ,відеокамеру, відеопроєктор тощо), нові підручники, сучасну німецьку навчальну і методичну літературу, що дозволяє нашим вчителям значно підвищувати якість викладання предмета німецька мова, ширше застосовувати на практиці елементи інноваційних технологій, зокрема,  технологій дистанційного навчання.

 В рамках предметних тижнів вчителі іноземної мови систематично проводять відкриті мультимедійні уроки та різноманітні позакласні  заходи з використанням матеріалів Гете-Інститут: популяризують серед колег матеріали, нові знання та інноваційні ідеї, отримані в результаті співробітництва в Міжнародному проєкті «Школи: партнери майбутнього».

За результатами перемоги  Тимчука Дмитра (9-Б клас, вчитель Мудрик О.Б.) у воркшопі  «Шкільний сад»   на території гімназії у  жовтні 2020 року висаджено фруктові дерева (за підтримки Гете – Інституту).

Завдяки співпраці ТКГ із Гете-Інститутом у рамках проєкту «Школи: партнери майбутнього» з 15 по 28 березня 2021 р. у стінах закладу перебувала виставка плакатів під назвою «Міфи Берліна» (автор Райнхард Кляйст). Протягом двох тижнів учні гімназії мали змогу ознайомитись із легендами Берліна, віртуально подорожуючи містом. завдяки  цьому  гімназисти поглибили свої знання з історії та культури Німеччини, збагатили словниковий запас та відкрили для себе багато нового.

Учениця VII-Б (11-Б) гімназійного класу як учасник програми «Міст до вищої освіти» успішно пройшла всі іспити та стала студенткою університету Зігена (Німеччина), факультету економічної інформатики.

Неодноразово в пресі (понад 20 публікацій) висвітлювалась робота ТКГ в PASCH – проєкті: в журналі «Vitamin dе» (№67/2015 ст.22) опубліковано статтю М. Рейтор «Hochschulen in Bayern», в обласній газеті «Свобода» - статтю Гудими Р.Б. про роботу в проекті «Школи: партнери майбутнього – вигідна співпраця» (№80/08.10.2010 р), у журналі «Deutsch» (№14/178, травень 2009 р.) стаття Гудими Р.Б. «Zusammen waren wir eine grose Familie» , в Інтернет -  виданнях та ін.

Власний досвід міжнародної співпраці Тернопільська класична гімназія представила на  IX Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2018»          ( наш заклад нагороджено золотою медаллю).

 Міжнародна  співпраця дає можливість  нашим гімназистам  краще пізнавати світ та презентувати себе в ньому . Це досвід, який відкриває ще більше можливостей для інтеграції в європейську та світову спільноту.

Клименко М.В.- заступник директора  Тернопільської класичної гімназії з навчально-виховної роботи