Тиждень науки

06.05.2021   Administrator   Категорія: Учнівське самоврядування

 

Тиждень науки в Тернопільській класичній гімназії

Хтось може захоплюватись винаходами через особисту природну допитливість, хтось цілеспрямовано десятиліттями в лабораторіях пізнає цей незбагненний світ, а хтось захоплюється людьми, для яких дослідження стало повсякденною працею. І всі ми узагальнюємо і усвідомлюємо соціальну значимість такого багатозначного терміну, як «Наука»: цікавої, різноманітної, популярної в розумному суспільстві та необхідної для його ж виживання галузі.

За ініціативи учнівського самоврядування (президент Стецько Тарнавська Марта) та педагогів гімназії з 19 по 23 квітня цього року в стінах гімназії та в онлайн-режимі досить насичено пройшов Тиждень науки. На високому рівні були проведені майстер-класи: «Цікава наука» (Довбуш Ольга Іллівна, доцент кафедри англійської філології та методики навчання англійської мови ТНПУ ім. Володимира Гнатюка); «Сучасні технології в житті людини» (Козак Катерина Миколаївна, доцент кафедри Електронної інженерії ТНТУ ім. Івана Пулюя).  Викладачі продемонстрували гімназистам вдале поєднання глибоких знань зі свого предмета з умінням володіти аудиторією, риторикою, сучасними формами навчання.

Показовий захист дослідницько-пошукових робіт цьогорічних переможців II-го етапу МАНу відкрив по-новому талановитих юних науковців:  Доценко Вікторію (німецька мова, I місце), Беркиту Юлію (англійська мова, III місце), Хавро Вероніку (екологія, III місце), Медведя Арсена (економіка, III місце).

Захопливо і цікаво в онлайн-режимі учнівське самоврядування щоденно проводило для охочих лекції на різну тематику: «НСОУ ПЛАСТ», «Тайм-менеджмент» (спікер Стецько Тарнавська Марта), «Екологія» (спікер Селецька Жанна), «Українська Академія Лідерства» і «Gap year» (спікер Орися Масна, випускниця УАЛ, студентка УКУ). З усіма подіями гімназисти мали змогу ознайомитися не лише очно, а й дистанційно (адміністратор Задорожний Максим, учень VI-А гімназійного класу).

Підсумки Тижня науки:

  • від рівня наукових знань залежить прогрес суспільства, духовна культура, рівень освіти і виховання наступних поколінь;
  • суспільство зможе протистояти сучасним викликам лише одним способом – силою власного розуму;
  • сучасна молодь має багато можливостей для власного саморозвитку.

Відомий німецький фізик М. Планк писав: “Наука є внутрішньо єдиним цілим. Її поділ на окремі галузі зумовлений не стільки природою речей, скільки обмеженістю здатності людського пізнання. Насправді існує неперервний ланцюг від фізики і хімії через біологію й антропологію до соціальних наук, ланцюг, який у жодному місці не може бути розірваний, хіба лише свавільно”.