Порядок подання та розгляду заяв про випадки булінгу (цькування) в Тернопільській класичній гімназії

01.03.2021   Administrator   Категорія: Булінг

Порядок подання та розгляду

заяв про випадки булінгу (цькування)

в Тернопільській класичній гімназії

 

1. Учасники освітнього процесу (учні; педагогічні працівники; інші працівники закладу освіти; батьки учнів або особи, які їх замінюють) зобов’язані повідомити керівника закладу про випадки булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти/працівників закладу освіти, учасниками або свідками якого вони стали, або підозрюють про його вчинення по відношенню до інших осіб за зовнішніми ознаками, або про які отримали достовірну інформацію від інших осіб незалежно від того, поскаржилась жертва булінгу чи ні.

2. Письмова заява про вчинення булінгу (цькування) подається на ім’я керівника закладу освіти відповідно до Закону України «Про звернення громадян». Заява заповнюється державною мовою, розбірливим почерком, виправлення не допускаються. У заяві необхідно вказати: прізвище, ім’я, по батькові заявника, адресу фактичного проживання, контактний телефон; статус (постраждалий, свідок булінгу); навести розгорнутий виклад фактів; інформацію щодо джерела отримання інформації; тривалість конфлікту; вказати дату подання заяви та поставити особистий підпис.

3. Відповідно до заяви керівник закладу видає рішення про проведення розслідування даного випадку із визначенням уповноважених осіб.

4. Наказом по школі створюється Комісія з розгляду випадків булінгу (цькування) за участі представників адміністрації закладу, педагогічних працівників, психолога та соціального педагога. До складу комісії можуть входити інші зацікавлені особи, у тому числі батьки потерпілого та булера.

5. Керівник закладу після отримання заяви впродовж трьох робочих днів скликає засідання комісії з розгляду випадків боулінгу (цькування) для прийняття рішення, термінів розслідування та окреслення подальших дій.

6. Комісія проводить повне і неупереджене розслідування у строки, визначені чинним законодавством України, з’ясовує всі обставини вчинення булінгу, залучаючи всіх його учасників, і за результатами розслідування приймає відповідне рішення та рекомендації. За підсумками роботи комісії складається протокол.

6.1. Якщо випадок цькування був одноразовим конфліктом, питання з налагодження мікроклімату в дитячому середовищі та розв’язання конфлікту вирішується у межах закладу учасниками освітнього процесу.

6.2. Якщо комісія кваліфікувала даний випадок як булінг, то керівник закладу освіти діє відповідно до Порядку реагування на доведені випадки булінгу (цькування) в закладі освіти.

7. За результатами розслідування видається наказ по школі.

8. Результат розслідування та рішення комісії доводиться керівником закладу освіти до відома постраждалого. У випадку, якщо постраждалий не згодний з рішенням комісії, керівник закладу повідомляє про право звернутися із заявою до органів Національної поліції України.

9. Уповноважена особа згідно з протоколом засідання комісії відповідає за виконання та моніторинг запланованих заходів відновлення та нормалізації психологічного клімату в закладі та визначених рекомендацій для учасників булінгу (цькування).

10. Рішення Комісії з розгляду випадків булінгу реєструється в окремому журналі, зберігаються в паперовому вигляді з оригіналами підписів усіх членів Комісії.

11. Незалежно від рішення комісії, керівник закладу забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг здобувачам освіти, які вчинили булінг (цькування), стали його свідками або постраждали від нього.