Звітування про діяльність на посаді директора Тернопільської класичної гімназії Бойцун О.Б. за підсумками 2022/2023 навчального року

29.08.2023   Administrator   Категорія: Звіт директора

Звітування про діяльність на посаді директора Тернопільської класичної гімназії Бойцун О.Б.
за підсумками 2022/2023 навчального року
 
Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки № 178 від 23 березня 2005 року «Про затвердження примірного положення про порядок звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів перед педагогічним колективом та громадськістю» проводиться обов’язкове щорічне звітування керівника навчального закладу перед учасниками освітнього процесу та громадськістю.
У 2022/2023 навчальному році робота педагогічного колективу Тернопільської класичної гімназії була спрямована на формування високорозвиненої, інтелектуальної, духовної і морально зрілої особистості, конкурентоспроможної, здатної до самореалізації в соціумі до проєктування
свого майбутнього.
Пріоритетні напрямки діяльності Тернопільської класичної гімназії у 2022/2023 н. р.:
- забезпечення безпечного освітнього середовища для всіх учасників
освітнього процесу;
– створення психолого-педагогічних умов та методичного
забезпечення для запровадження та реалізації Державного стандарту
початкової, базової і повної загальної середньої освіти, реалізації основних
завдань концепції Нової української школи через оновлення змісту, форм і
методів навчання;
– реалізація завдань, пов’язаних із формуванням найважливіших життєвих компетентностей учнів;
– забезпечення якості знань здобувачам освіти;
– інформатизація освітнього процесу;
- продовження роботи в рамках міжнародних проєктів «Школи: партнери майбутнього», «eTwinning Plus», міжнародній асоціації вчителів англійської мови TESOL; «Стійкість і розвиток» від БФ Карітас тощо;
- розвиток структури учнівського самоврядування;
- виховання в учнів любові до України, шанобливого ставлення до роду, сім’ї, поваги до народних традицій і звичаїв, державної рідної мови, національних цінностей українського народу, а також цінностей інших націй і народів, свідомого ставлення до себе, оточення та довкілля;
- зміцнення матеріально-технічної бази закладу.
 
ОРГАНІЗАЦІЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
У 2022/2023 навчальному році в Тернопільській класичній гімназії продовжено роботу, спрямовану на впровадження та реалізацію нових Державних стандартів освіти, Концепції Нової української школи, виконання головних завдань Стратегії розвитку закладу.
Педагогічний колектив зосередив увагу на здійсненні комптентнісного підходу в навчанні, на формуванні ключових компетентностей в учнів.
У 2022/2023навчальному році в гімназії навчалося 673 учні в 23 класах: 9 початкових, 10 основної (I - V-х (5-9-х) гімназійних) та 4 класи старшої школи (VI-VII-х (10-11-х) гімназійних). Функціонувало 3 групи ГПД (90 учнів).
Середня наповнюваність учнів у класах становить:
- 30 учнів – початкові класи;
- 30 учнів – І-V (5-9) гімназійні класи;
- 19 учнів – VI-VII (10-11) гімназійні класи.
Освітній процес у 2022/2023 навчальному році в закладі забезпечували 50 педагогічних працівників: з них 38 осіб – вища кваліфікаційна категорія, 4– І кваліфікаційна категорія, 2– ІІ кваліфікаційна категорія, 6 – спеціаліст. Із числа педагогів вищої категорії: 2 мають наукове звання – кандидат педагогічних наук, 15 – вчителів-методистів, 13 – «старших вчителів».
Відповідно до освітніх програм та згідно з робочими навчальними планами Тернопільської класичної гімназії (інваріантна та варіантна складова) у 2022/2023 навчальному році складала 713 тижневих годин та 191 год.(додаткових), передбачених на здійснення поділу класів на групи при вивченні окремих предметів. З метою задоволення освітніх потреб, інтересів до поглибленого вивчення окремих предметів та розвитку творчих здібностей здобувачів освіти в закладі проводились факультативні заняття, додаткові курси та викладались спеціальні навчальні предмети.
У 2022/2023 навчальному році число учнів закладу поповнилося першокласниками у кількості 63 учнів, яким було створено належні умови навчання та виховання в умовах НУШ.
Освітній процес у 2022/2023 н. р. мав свої особливості:
- через воєнний стан в Україні навчання в гімназії проводилось очно, але у дві зміни відповідно до кількості місць в укритті закладу, з метою дотримання вимог безпеки для всіх учасників освітнього процесу;
- з цієї ж причини неодноразово вносились зміни в структуру навчального року;
- через війну в Україні у 2022 /2023 навчальному році змушені були виїхати за кордон 12 % здобувачів освіти Тернопільської класичної гімназії, які, навчаючись за межами України, паралельно навчалися і в гімназії за індивідуальною формою навчання (екстернат).
Незважаючи на ці складні випробування, усі здобувачі освіти закладу успішно закінчили 2022/2023 навчальний рік, усіх учнів 1-х - 4-х початкових та I-х –VI-х (5-х-10-х класів) переведено на наступний рік навчання.
У 2022/2023 н.р. учнів 4-х початкових, V-х гімназійних (9-х) класів та
учнів VII-х гімназійних (11-х) класів було звільнено від складанні державної підсумкової атестації.
У 2022-2023 н. р. випущено з гімназії 36 здобувачів освіти VII-х гімназійних (11) класів (з них 6 випускників нагороджено золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні», 1 ученицю - Похвальною грамотою «За особливі досягнення у вивченні окремих предметів»). Із числа випускників VII –х (11-х ) класів 2022/2023 навчального року, які складали національний мультипредметний тест, випускник гімназії Дячун Климент здобув максимальну кількість балів (200 балів) з української мови.
Загалом 26 учнів I-IV-х (5-8-х) та VI-их (10-их) гімназійних класів закінчили 2022/2023 н. р. з високим рівнем навчальних досягнень, а також 9 учнів V-х (9-х) гімназійних класів, які отримали свідоцтва про здобуття базової середньої освіти з відзнакою.
Щосеместрово в ТКГ здійснювався моніторинг навчальних досягнень учнів, обраховувався середній бал успішності з усіх предметів, у кожному класі та в цілому в гімназії, результати успішності проаналізовано. Середній бал успішності в гімназійних класах у 2022/2023 н. р. становить 8,5 бала.
 
РОБОТА З ОБДАРОВАНИМИ ДІТЬМИ
У Тернопільській класичній гімназії особлива увага приділяється якості знань здобувачів освіти, максимальному розвитку здібностей кожної особистості, роботі з обдарованими дітьми, з якими протягом року наполегливо працюють досвідчені вчителі.
Щорічно учні закладу беруть участь у Всеукраїнських учнівських олімпіадах з базових навчальних дисциплін, у 2022/2023 навчальному році команда учнів гімназії здобула 10 призових місць у ІІ етапі (міському), а саме:
I місце:
- Дячун Климент (VII-Б гімназійний клас),німецька мова, вчитель  Остапенко С.В.;
- Рибчинська Дарина (V-А гімназійний клас), географія, вчитель  Романишин О.М.
II місце:
- Саган Дарина (VII-Б гімназійний клас),географія, вчитель Романишин О.М.
- Явний Артем (V-А гімназійний клас), німецька мова, вчитель Рейтор М.В.
- Рибчинська Дарина (V-А гімназійний клас), українська мова, вчитель Форманюк З.Я.
- Рибчинська Дарина (V-А гімназійний клас), образотворче мистецтво, вчитель Береза О.В.
III місце:
- Табалюк Антоніна (VII-А гімназійний клас),математика, вчитель Атаманчук О.І.
- Табалюк Антоніна (VII-А гімназійний клас), хімія, вчитель Биць Т.В.
- Міль Яна (VI-Б гімназійний клас), німецька мова, вчитель Мудрик О.Б.
- Дячун Климент (VII-Б гімназійний клас),англійська мова, вчитель Сікора Г.І.
 
У III етапі ( обласному) Всеукраїнських олімпіад стали переможцями (I місце) учні Рибчинська Дарина (V-А гімназійний (9-А) клас), географія, вчитель Романишин О.М. та Дячун Климент (VII-Б гімназійний (11-Б) клас), німецька мова, вчитель - Остапенко С.В.
У IV етапі ( Всеукраїнському) здобула перемогу (I місце) Рибчинська Дарина (V-А гімназійний клас), географія, вчитель Романишин О.М
У 2022/2023 навчальному році в Тернопільській класичній гімназії продовжило свою роботу наукове об’єднання «DOCENDO DISCIMUS”, для учнів VI-х (10–х) гімназійних класів читався курс «Основи наукових досліджень», у травні 2023 року в закладі (в рамках Тижня науки) проведено XVIII конкурс захист науково-дослідницьких робіт гімназистів.
У 2022/2023 навчальному році у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу- захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Тернопільського обласного комунального Територіального відділення Малої академії наук України учениця VII-А (11-А) гімназійного класу Табалюк Антоніна здобула перше
місце, а також у III етапі - друге місце ( секція «Медицина»), керівник - вчитель Гукалюк І.О.
За особисту першість у Всеукраїнських учнівських олімпіадах з базових навчальних дисциплін, за результативність у роботі, особисті досягнення, активну громадську позицію за підсумками 2022/2023 навчального року трьом гімназистам у липні 2023 року призначено іменні стипендії в галузі наук Тернопільської міської ради та міського голови, а саме:
- Рибчинській Дарині (VI-А (10-А) гімназійний клас) – стипендію
міського голови Тернопільської міської ради в номінації «Кращий учень закладу освіти»;
- Лучишину Роману (VI-А (10-А) гімназійний клас) - іменну стипендію
Тернопільської міської ради в галузі фізичної культури та спорту - стипендію імені Андрія Юркевича;
- Косюк Софії (VII-Б (11-Б) гімназійний клас) - іменну стипендію Тернопільської міської ради в галузі мовознавства (іноземна мова) - стипендію імені Зенона Кузелі.
Творчість учнів гімназії є доволі різноманітнітною, участь і перемоги в конкурсах – стабільними: це і мовно-літературні конкурси, і мистецькі, і спортивні.
Учениця VI-Б (10-Б) гімназійного класу Атаманчук Оксана стала переможцем (I місце) міського етапу XXII Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» (номінація «Література», поетичне есе «Дерева»), вчитель Гринчук О.Б.
У ІІ етапі XXIII Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика вибороли призові місця (ІІІ місце) учениці гімназії Кузь Софія (III –Б гімназійний клас) та Атаманкіна Юлія ( IV –Б гімназійний клас), вчитель Підручняк О.П.
У міському етапі III Міжнародного конкурсу «Змагаймось за нове життя» (номінація «Декламація») здобули призові місця :учениця 3-б початкового класу Плечінь Софія – ( перше місце, вчитель Осадчук Т.І.) та учениця 3-а початкового класу Рожик Уляна- (друге місце, вчитель Швидка О.П.).
У Всеукраїнській олімпіаді від Всеосвіти за результатами творчого конкурсу учні 1-а початкового класу (вчитель Лайбіда М.М.) здобули друге місце та призову нагороду. Команда гімназії «Ерудит» (учні VI-х (10-х) гімназійних класів, керівник - вчитель Бортняк Н.О.) на VI Відкритому Західноукраїнському турнірі Natus Vincere 2023 позмагалися за кубок ректора ЗУНУ та здобули перемогу в номінації «Команда лідерів», а також отримали сертифікат на суму 1000 грн. на придбання літератури у книгарні «Книжкова хата».
Наші гімназисти виявляють свої здібності в різних видах спорту.
- Учень V-А (9-А) гімназійного класу Лучишин Роман в складі волейбольної команди здобув «золото» Чемпіонату України серед юнаків 2008 року народження.
- На змаганнях з плавання (м. Влощов, Польща) учень II-Б (6-Б) гімназійного класу Карел Артур виборов перше місце.
- Тиньо Вадим - учень II-Б (6-Б) гімназійного класу здобув друге місце на Чемпіонаті з греко-римської боротьби серед молодших юніорів U -15.
- Дячун Климент - учень VII-Б (11-Б ) гімназійного класу був єдиним із України учасником міжнародних змагань у Швеції із швидкісного складання кубика Рубика, здобув восьме місце (200 учасників із 17 країн світу).
 
МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ
У 2022/2023 н. р. Тернопільська класична гімназія продовжила роботу в Міжнародному проєкті «Школи: партнери майбутнього» (на основі підписаної угоди про співпрацю між Ґете-інститутом та Тернопільською класичною гімназією, розпочатої ще у 2008 році з її п’ятикратним продовженням).
Координатором роботи в цьому проєкті є Остапенко С.В. - вчитель німецької мови . Протягом навчального року наші учні та вчителі були учасниками багатьох актуальних та цікавих заходів. Досить результативною є робота в проєкті в 2022/2023 році: За перемогу у конкурсі «Mein Bliсk Ukraine - Mein Bliсk Deutschland» ініціатива PASCH надала стипендії на підліткові мовні курси 39-тьом учням Тернопільської класичної гімназії, які пройшли мовний курс в Німеччині (в рамках співпраці у міжнародному проєкті ,,Школи: партнери майбутнього"), а саме: в Франкфурті на Майні (02-22 липня 2023 р.) Рибчинська Дарина (V-А гімназійний клас), в м.Пфорцгайм (02-22 липня 2023 р.) Явний Артем та Гнатишин Максим (V-А гімназійних клас), в м. Карлсруе (02-22 липня 2023 р.) Цюприк Анастасія (VI –А гімназійний клас), а також учениця VI-Б гімназійного класу Леонтюк Христина - учасник молодіжної зустрічі в м. Ваймар (21-30.07.2023 р.). В жовтні (09.-16.10 2022 р.) учні VI-А гімназійного класу Пулик Яна та Стасюк Артур були учасниками MINT-академії в м. Геттінген (Німеччина) як переможці конкурсу креативних відео «Elektrizitat». Також у цьому навчальному році наші гімназисти були активними учасниками різноманітних воркшопів, онлайн-зустрічей, інформаційних онлайн-тижнів, які проводилися в рамках проєкту «Школи: партнери майбутнього». Переможець зйомок авторського фільму «Де живе любов?» Косюк Софія (VI- Б гімназійний клас)
візьме участь в кіно- воркшопі, який відбудеться (17-23 вересня 2023 р.) в м. Герліц (Німеччина), де співпрацюватиме з учнями Німеччини, Польщі, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви, Естонії та Угорщини.
Учителі німецької мови Мудрик О.Б., Рейтор М.В., Остапенко С.В. постійно надають учням інформацію, яку отримують від Гете-Інституту, щодо проведення різноманітних конкурсів, воркшопів, знайомлять їх з новими проєктами, готують до складання іспитів на здобуття мовних сертифікатів Гете-Інституту.
У 2022/2023 н. р. Тимчук Дмитро - учень VII –Б (11-Б) гімназійного класу навчався у США за програмою FLEX, яка фінансується урядом США. З метою міжнародної співпраці гімназія постійно розширює партнерські зв’язки, шукає нові можливості для обміну досвідом, так у період 16.08 - 25.08 2023 року п’ятеро гімназистів (учнівVI-х – VII-х гімназійних класів: Рибчинська Дарина, Атаманчук Оксана, Довбенько Мілана, Терлецька Діана, Дереш Марта разом з керівником групи - вчителем Атаманчук О.І. взяли участь у молодіжному таборі в м. Барут (Німеччина), де мали можливість спілкуватися зі своїми однолітками з Німеччини, Польщі, Монголії, удосконалити рівень володіння німецькою мовою та розширити власний світогляд.
Учні гімназії (III-A, IV-A ) разом з учителем англійської мови Сікорою Г.І. брали участь у проєкті Go Global Speaking Club, здобули новий досвід спілкування англійською мовою (1140 учасників із 85 шкіл - представників 21 країни світу), отримали сертифікати.
У червні 2023 року в рамках співпраці в проєкті «Стійкість та розвиток» від БФ Карітас в гімназії перебували партнери – представники БФ «Карітас. Австрія», у ході зустрічі сторони обмінялися досвідом роботи, обговорили перспективи.
У 2022/2023 н.р. співпраця педагогів ТКГ продовжувалася і з Міжнародною громадською організацією вчителів англійської мови TESOL.
Результативною у 2022/2023 н.р. є робота закладу і в Міжнародному проєкті «eTwinning Plus»: учні закладу були учасниками цікавих міжнародних онлайн-зустрічей, брали участь у багатьох спільних заходах з представниками країн-учасниць програми (вчителі Холоденко Т.В., Сікора Г.І.).
Участь у міжнародних проєктах дає можливість нашим гімназистам краще пізнавати світ та презентувати себе в ньому, оскільки сьогодні ми вже живемо європейськими цінностями, тому євроінтеграція для нас є не просто крилатою фразою, а міжнародна співпраця - це досвід, який відкриває ще більше можливостей для інтеграції в європейську та світову спільноту.
 
МЕТОДИЧНА РОБОТА
У 2022-2023 н.р. педагогічний колектив Тернопільської класичної гімназії продовжив роботу щодо реалізації науково-методичної проблеми «Розвиток критичного мислення учнів – основа формування компетентної творчої особистості здатної до саморозвитку та самореалізації» відповідно до Програми реалізації науково-методичної проблеми закладу на 2019-2024 р.р., Перспективного плану діяльності.
Відповідно до Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково- педагогічних працівників (Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 800 {Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1133 від 27.12.2019), Листа МОН України «Щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти» від 04.03.2020 № 1/9-141 здійснено планування та організацію підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладу. Окремі педпрацівники підвищували кваліфікацію поза межами Плану підвищення кваліфікації, про що свідчать документи вчителів (клопотання, сертифікати педагогів, протоколи педагогічних рад про визнання результатів підвищення кваліфікації, накази про затвердження рішень педрад).
Слід зазначити, що усі педагоги дотримуються принципу щорічного підвищення кваліфікації, що є необхідною умовою проходження ними атестації в порядку, визначеному законодавством.
Вчителі англійської мови гімназії Холоденко Тетяна та Мамрош Алла пройшли 30-годинний очний курс підвищення кваліфікації «Викладання та навчання у важкі часи» глобального курсу Британської Ради «Мова стійкості» у м. Закопане (Польща) 01-03 грудня 2022 р.
Вчителька англійської мови Тернопільської класичної гімназії Холоденко Т.В. взяла участь у Форумі TRIYOU (Тристоронній молодіжний обмін), організованому громадською організацією «Tolerance in You» і Польсько- німецькою співпрацею молоді в освітньому центрі «Бредбек» у місті Остергольц-Шармбек 13-15 лютого 2023 р., в рамках проєкту «LIKHTAR» (мережа для освітян з України), за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Форум об‘єднав освітян, які організовують тристоронні зустрічі молоді України, Польщі та Німеччини з метою надати їм практичні інструменти та спеціальні знання у сфері проведення тристоронніх молодіжних зустрічей. Холоденко Т.В. – учасниця міжнародного тренінгового курсу «Викрадені. Історії вкрадених дітей під час Другої світової війни» в рамках проекту «Викорінені», який розкриває історії дітей, викрадених нацистськими
силами під час Другої світової війни, який відбувся 2-6 червня 2023 року у Берліні (Німеччина).
Вчитель англійської мови  гімназії Сікора Г.І. була учасником курсу навчань від Британської Ради з теми «Викладання та навчання у важкі часи», який проходив 18-20 липня 2023 року у Кракові.
Вчителі початкових класів Беркита З.Є., Лайбіда М.М., Жигайло О.І., Лучишин С.М., Петрик С.О., заступник директора з навчальної роботи Баляк С.В. у червні 2023 р. пройшли курси підвищення кваліфікації, організовані ТОКІППО за освітньою програмою «Розвиток професійних компетентностей
учителів 1-х, 2-х класів, що будуть працювати  за освітньою програмою науково-педагогічного проєкту «Інтелект України». Практичний психолог Квілінська М.А. у березні 2023 р. пройшла навчальний курс Вікторії Назаревич "Методика для роботи дитячого психолога при подоланні деструктивних проявів війни "РаДіти знову" від Інституту інтегративної арттерапії та за сприянням благодійного фонду "Рідні". У листопаді 2022 року  педагогічні працівники гімназії  були учасниками Навчань з теми “Програма емоційної підтримки та професійного зростання
вчителів” (організатор навчань благодійний фонд “Карітас”).
Упродовж 2022/2023 н.р. заступник директора з виховної роботи Гордійчук Н.Я, вчителі англійської мови Мамрош А.А., Сікора Г.І., Холоденко Т.В., вчитель математики Кавка З.П. брали участь у Міжнародному проєкті з розширення цифрового та педагогічного потенціалу освітян – програмі HP
IDEA.
Вчителі математики Атаманчук О.І., Михайлишин О.І. та заступник директора з виховної роботи Гордійчук Н.Я. у жовтні 2022 року ділились досвідом якісного та раціонального використання сучасних електронних педагогічних засобів навчання серед вчителів Тернопільської області у рамках
практикуму «Сучасний освітній простір: традиції та інновації». Вчитель української мови і літератури Підручняк О.П., в рамках проєкту «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність» взяла участь у заході «Медіаграмотність у дії: обмін досвідом» (10 серпня 2023 року), організованого IREX спільно з Асоціацією інноваційної та цифрової освіти. 22.08.2023 у Тернопільській класичній гімназії відбулося засідання інтерактивної школи сучасного вчителя хімії на тему: «Формувальне оцінювання – поштовх для розвитку учня та вчителя». У закладі для роботи вчителів було створено три майданчики, де педагоги працювали над обраною темою. Перший майданчик - «Еколокація» - місце під « відкритим небом»,
Другий майданчик - у кабінеті хімії, Третій майданчик - «Практична локація» була проведена у актовій залі закладу. 
Четверо педагогічних працівників гімназії є викладачами курсів підвищення кваліфікації при ТКМЦ НОІМ:
- вчитель початкових класів Беркита З.Є. (тема курсу «Організація роботи з підручником на уроках у початковій школі»),
- практичний психолог Квілінська М.А. (тема курсу «Основи арт-терапії в роботі психолога),
- вчитель хімії Биць Т.В. (тема «Екологічний аспект в освітньому процесі»);
- вчитель української мови і літератури Підручняк О.П. (тема курсу «Мовна комунікація в педагогічній діяльності»).
Важливу роль у професійному зростанні педагогічних працівників і формуванні безпечного освітнього середовища відіграла участь вчителів гімназії у методичних заходах, організованих ТКМЦНОІМ, зокрема участь у освітньому трансфер-містечку інноваційних можливостей T’mistechko.
Результативною та вдалою є співпраця педагогів гімназії з закладами освіти міста. Зокрема, 7 лютого 2023 року у Тернопільській класичній гімназії відбувся інтегрований урок з математики «Авантюра забутого замку» за участі вчителя інформатики Кавки Зоряни та викладача ТВПУ ресторанного сервісу та торгівлі Заяць Юлії.
На інструктивно-методичних нарадах, педагогічних радах здійснено розгляд та аналіз наказів, листів, інструкцій МОН України, ТОКІППО, ТКМЦ НОІМ, планування роботи педагогів, презентація передового досвіду вчителів гімназії. Упродовж 2022-2023 н.р. видано виробничі накази щодо організації освітнього процесу в гімназії.
Упродовж 2022-2023 н.р. з метою підтримки психологічного здоров’я учасників освітнього процесу, пошуку і відновлення ресурсів практичним психологом Квілінською М.А. і заступником директора з навчальної роботи Баляк С.В. проведено психолого-педагогічні практикуми «Надання першої
психологічної допомоги учасникам освітнього процесу», на яких вчителі здобули практичні вміння із застосування вправ і технік надання першої психологічної допомоги. Вдалим продовженням тренінгів було проведення майстер-класу з педагогічними працівниками гімназії на тему «Живопис алкогольними фарбами», який провели мами-майстрині Стандрет Ольга, Барладин Анна, Кафтан Ольга.
В рамках реалізації проєкту «Стійкість та розвиток» 23 квітня 2023 року у Тернопільській класичній гімназії відбулася фасилітативно підтримуюча зустріч «Відкриті діалоги. Аптечка ресурсів» з психологом Тернопільського благодійного фонду «Карітас» Оксаною Козак. Інформаційно-освітній простір закладу – це ефективна освітня діяльність, впровадження освітніх інновацій, інформаційна відкритість і прозорість функціонування, зворотній зв'язок, координація комунікації всіх учасників
освітнього процесу.
У 2022-2023 н.р. організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання у гімназії відбувалася через сервіс G Suite for Education (адміністратор – вчитель інформатики Михайлишин О.І.) та систему «Єдина школа» (адміністратор – вчитель інформатики Кавка З.П.).
Для управління освітнім процесом і його моніторингу, ведення електронних журналів педагогічними працівниками, для ефективної взаємодії з батьками у 2022-2023 н.р. використовувалося освітнє середовище «Єдина школа».
Упродовж 2022-2023 н.р. для якісної організації навчальної діяльності вчителі початкових класів активно впроваджували навчальний мультимедійний контент «Країна мрій», а у 1-А, 1-Б класах мультимедійний супровід науково- педагогічного проєкту «Інтелект України».
У травні 2023 р. проведено самооцінювання й самоаналіз внутрішньої системи забезпечення якості освіти у Тернопільській класичній гімназії за третім напрямом «Оцінювання педагогічної діяльності педагогічних працівників». Респондентами анкетування були педагогічні працівники гімназії.
Результати дослідження проаналізовано на педагогічній раді (протокол №11 від 08.06.2023), вироблено рекомендації й оприлюднено на сайті закладу.
Досвідчені працівники Тернопільської класичної гімназії протягом 2022- 2023 н.р. ділилися майстерністю під час проведення методичних заходів для педпрацівників міста:
 психолог Квілінська М.А. - керівник інтервізійної групи практичних психологів м. Тернополя;
 вчитель географії Романишин О.М. - член обласної творчої групи вчителів географії щодо підготовки методичного посібника для педагогів «Основи землезнавства»;
 вчитель хімії Биць Т.В. - керівник Дидактично-експертної студії вчителів хімії міста.
З метою формування позитивного освітнього середовища, успішної адаптації учнів, попередження конфліктних ситуацій та надання консультацій практичний психолог Квілінська М.А. проводила заняття з учнями, просвітницькі заходи для вчителів, батьків.
Тернопільська класична гімназія є учасником науково-педагогічного проєкту «Інтелект України», проектів «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність», «Фінансова грамотність».
З 01 вересня до 31 грудня 2022 р. Тернопільським обласним комунальним інститутом післядипломної педагогічної освіти було проведено обласний конкурс на кращу методичну розробку з упровадження STEM- технологій в освітній процес. Вчителі початкових класів Баляк С.В., Жигайло О.І. отримали Подяку ТОКІППО за участь у вищезгаданому конкурсі (представили методичну розробку STEM-проєкту на тему «Реклама в нашому житті»).
Сертифікація педагогічних працівників — це шлях професійного зростання вчителя, це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, практичних вмінь застосування сучасних методів і технологій навчання. У 2022-2023 н.р. двоє вчителів початкових класів Беркита З.Є., Лучишин С.М. успішно пройшли сертифікацію вчителів початкових класів й підтвердили свою педагогічну майстерність, проявили себе досвідченими фахівцями сучасних методик навчання. Також у 2022-2023 н.р. заступник директора з навчальної роботи Баляк С.В., вчитель початкових класів Беркита З.Є. пройшли навчання експертів з сертифікації та були залучені для експертного оцінювання професійних компетентностей учасників на ІІІ етапі сертифікації 2023.
Беркита З.Є. пройшла підвищення кваліфікації за освітньою програмою «Інституційний аудит та розбудова внутрішньої системи забезпечення якості освіти», організатори курсів - ТОКІППО й Управління державної служби якості освіти у Тернопільській області.
За результатами сертифікації з метою обговорення перспектив розвитку сертифікації педагогічних працівників та визначення шляхів залучення сертифікованих вчителів до процесів підвищення якості освіти Державна служба якості освіти України провела круглий стіл на тему «Сертифікація –генератор якісних змін у системі освіти», учасником якого була вчителька початкових класів Беркита З.Є. (22.12.2022).
Беркита З.Є. була учасницею професійного конкурсу «Тернопіль. Освіта. Педагог. (ТОП)», який проводили Тернопільська міська рада, управління освіти і науки Тернопільської міської ради, Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу (ТКМЦНОІМ). Слід зазначити, що серед членів журі конкурсу була директор Тернопільської
класичної гімназії Бойцун О.Б.
Управління освіти і науки Тернопільської міської ради, Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу з метою залучення освітян громади до впровадження кращих практик в освітню діяльність, формування професійної мобільності в умовах Нової української школи у воєнний час із 24 листопада по 12 грудня 2022 року провели Х міський конкурс «Парадигма освітніх інновацій» (далі Конкурс). Учитель Тернопільської класичної гімназії Лучишин Світлана презентувала власні напрацювання у своїй роботі «7 сходинок до самостійності» та здобула І місце в номінації «Освіта: виклики воєнного часу» Х міського конкурсу педагогічних працівників «Парадигма освітніх інновацій».
У 2022-2023 н.р. проатестовано 13 педагогічних працівників гімназії, усі вчителі відповідають раніше присвоєним кваліфікаційним категоріям та педагогічним званням, а також Беркиті З.Є. присвоєно звання «учитель-методист».
Вчителі Холоденко Т.В. і Підручняк О.П. упродовж 2022-2023 н.р. працювали в складі експертних груп управління освіти і науки Тернопільської міської ради з метою оцінювання кваліфікаційного рівня педагогічних працівників міста (відповідно до наказу управління освіти і науки Тернопільської міської ради від 20.09.2022 року № 247 «Про створення атестаційної комісії II рівня та атестацію педагогічних працівників м.Тернополя в 2022-2023 навчальному році»).
Упродовж 2022-2023 н.р. педагогічні працівники гімназії ділились власними напрацюваннями на сторінках видань:
- у «Освітянському альманасі 2022. Освіта в умовах війни”, виданого управлінням освіти і науки Тернопільської міської ради, ТКМЦ НОІМ, опубліковано статтю “Тернопільська класична гімназія – інноваційний простір для становлення сучасного українця, адаптованого до нових умов життя, на основі партнерства в міжнародному проєкті “Школи: партнери майбутнього”. Автори: директор Тернопільської класичної гімназії Бойцун О.Б., заступник директора Тернопільської класичної гімназії Клименко М.В.
- у Збірнику методичних розробок інтегрованих уроків та позакласних заходів у контексті реалізації інноваційного освітнього експерименту регіонального рівня «Еко-школа», виданого ТОКІППО у 2022 році, розміщено конспект інтегрованого уроку для учнів 8 класу «Пізнаємо свій край…» авторства Романишин О., Підручняк О., конспект уроку з німецької мови для учнів 8 класу «Любіть природу, бережіть природу!» авторства Рейтор М.В.
Тернопільська класична гімназія отримала від ТОВ МАН України Сертифікат на право здійснювати дослідницько-експериментальну діяльність зі слухачами наукових секцій Тернопільського міського відділення Тернопільського обласного комунального територіального відділення малої академії наук України.
Тернопільська обласна рада відзначила діяльність директора Тернопільської класичної гімназії Бойцун О.Б. Грамотою за багаторічну сумлінну  працю, високий професіоналізм, зразкове виконання службових обов'язків та з нагоди Дня працівника освіти.
ВИХОВНА РОБОТА
Протягом 2022-2023 навчального року виховна робота була спрямована на формування загальнолюдських цінностей, національної культури, духовності та моральності, громадянських рис, підготовку до повноцінного, соціально активного життя. Виховний процес в гімназії здійснювався
комплексно – через освітній процес, позакласну роботу, функціонування органів учнівського самоврядування та носив послідовний характер.
Педагогічний колектив працював над виховною проблемою: «Формування патріотичних та громадянських якостей, морально-етичних принципів особистості у здобувачів освіти через систему інноваційних форм і методів роботи». Для її реалізації було розроблено план виховної роботи, який охоплював всі напрями виховання, включав календарні та традиційні гімназійні заходи,
конкурси, виставки, майстер-класи. Формування цінностей здійснювалося через систему загальногімназійних, позакласних заходів, які проводились як в очному форматі, так і онлайн.
Національно-патріотичне виховання як складова ціннісного ставлення до суспільства і держави є важливим сектором освітнього процесу і реалізовувалося через проведення заходів з відзначення державних свят, пам’ятних дат та скорботних днів.
Команда учнів VI-Б гімназійного (10-Б) класу та педагогів гімназії (психолог Марія Квілінська, вчителі англійської мови Галина Сікора та Катерина Цибуляк) протягом листопада 2022 року працювали в освітньо- мотиваційному проєкті “Країна взаємно красивих людей” від ГО GoGlobal, де переосмислювали майбутнє країни після Перемоги.
У рамках Всеукраїнської гри «Сокіл» («Джура») до Дня Героїв учні середньої вікової групи взяли участь у заочному міському етапі фестивалю- огляду ватр «Слава Героям» (керівник Петрик С.О.).
Популярними й ефективними формами національно-патріотичного виховання були: екскурсійні поїздки визначними місцями України (проведено 12 екскурсій до яких залучено 195 учнів), відвідування кімнати мінної безпеки
у Тернопільському обласному управлінні пожежно-рятувальної служби (охоплено 100% учнів).
Ціннісне ставлення до культури і мистецтва формувалося в учнів під час майстер-класів, конкурсів та інших заходів.
Для популяризації національного мистецтва в рамках програми "Урок у
храмі мистецтв"; учні гімназійних класів відвідали Тернопільську обласну філармонію і переглянули концертну програму ансамблю «Візерунок».
До проведення заходів залучали відомих людей краю, творчих особистостей: поетес Віру Паронову, Оксану Ратушняк, Надію Куц, художниць Аліну Філонову, Ольгу Стандрет.
Учні гімназії брали участь у ряді конкурсів з розвитку ціннісного ставлення до культури і мистецтва та відзначені відповідно результативності, а саме:
- у Міжнародному конкурсі дитячої листівки "Дітям світу-сонце й мир!" (Білик Вікторія, учениця VІІ-Б гімназійного (11-Б) класу нагороджена дипломом переможця, керівник Береза О.В.),
- у міському конкурсі малюнків «Осінь малює дивовижну казку» (у номінації «Живопис» Шеліхевич Вікторія, учениця ІV-Б гімназійного (8-Б) класу за подану роботу нагороджена Гран-прі; Панчишин Єлизавета, учениця ІV-Б гімназійного (8-Б) класу зайняла І місце; Міль Яна, учениця VІ-Б гімназійного (10-Б) класу зайняла ІІ місце, керівник Береза О.В.),
- у міському фестивалі-конкурсі патріотичної пісні, прози і поезії, творів
образотворчого мистецтва «Свята Покрова» (у номінації «Образотворче
мистецтво» робота Рублевського Івана, учня ІІ-А гімназійного (6-А) класу
зайняла ІІІ місце, керівник Береза О.В.),
- у міській виставці-конкурсі «Замість ялинки – зимовий букет» (у
номінації «Новорічна композиція» колектив учнів І-А (5-А) гімназійного класу
Тернопільської класичної гімназії нагороджений дипломом ІІ ступеня (керівник
Загазей О.М.), у номінації «За кращу новорічну флористику переможцем стала
Бойко Аделіна, учениця 4-А класу (керівник Жигайло О.І.), у номінації «За
кращий новорічний вінок» переможцем став колектив учнів VII-Б гімназійного
(11-Б) класу (керівник Береза О.В.),
- у ІІІ міському конкурсі малюнків «Зимовий Тернопіль» (у номінації
«Живопис» Дарина Рибчинська, учениця V–А гімназійного (9-А) класу зайняла
І місце; у номінації "Креативне мистецьке бачення" Катерина Гречин, учениця
І–А гімназійного (5-А) класу визнана переможцем, у номінації «Святковий
настрій» Валентина Оверко, учениця 3-А початкового класу відзначена переможцем, керівник Береза О.В.).
Система розвитку здорового способу життя, що є складником ціннісного
ставлення до себе, базувалася в гімназії на проведенні заходів з превентивного
виховання, які направлені на пропаганду та формування в учнів здорового
способу життя, запобігання розповсюдженню негативних явищ в молодіжному
суспільстві, підтримку емоційного та фізичного здоров’я дітей, на тренінгах з
мінної просвіти, мініпроєктах. До участі в заходах залучали лікарів та
психологів Товариства Червоного Хреста, фахівців Тернопільського науково-
дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, представників
відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області, педагогів
Тернопільського міського центру фізичного здоров'я населення, студентів кафедри психології розвитку та консультування Тернопільського національного університету імені Володимира Гнатюка.
Фізичне виховання як невід’ємна складова ціннісного ставлення до себе
реалізовувалася через участь учнів закладу в:
- Чемпіонаті м. Тернополя серед юнаків зі спортивного орієнтування (І місце, керівник Романишин О.М.);
- міському етапі Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу «Cool Games» (ІІ місце, керівник Петрик С.О.);
- першості зі скелелазіння серед гуртківців Тернопільського обласного комунального центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді в закритих приміщеннях (керівник Романишин О.М.);
- Чемпіонаті м. Тернополя серед школярів зі спортивного орієнтування «Золота осінь 2022» (керівник Романишин О.М.);
- Чемпіонаті м. Тернополя серед старших юнаків зі спортивного (пішохідного) туризму (керівник Романишин О.М.);
- Чемпіонаті м. Тернополя з настільного тенісу серед юнаків і дівчат (керівник Рогатинська Н.В.);
- спортивному фестивалі «Ігри патріотів» (керівник Петрик С.О.);
- Чемпіонаті м. Тернополя з волейболу серед юнаків 2005-2008 р.н.
(керівник Рогатинська Н.В.);
- Чемпіонаті м. Тернополя з баскетболу серед юнаків (U-17) (керівник Пилипенко Ю.В.);
- Чемпіонаті м. Тернополя з баскетболу 3x3 серед команд юнаків та дівчат (керівник Пилипенко Ю.В.);
- Чемпіонаті м. Тернополя з бадмінтону серед юнаків та юнок (керівник Рогатинська Н.В.).
Духовне виховання здійснюється через співпрацю з церквою Івана Богослова та проведення уроків духовності, через позакласні заходи зазначеного напрямку.
На формування ціннісного ставлення до природи були спрямовані
екологічні акції. В рамках Всеукраїнського проєкту Flowers4School на території
закладу учнями висаджено цибулини тюльпанів, нарцисів, гіацинтів, крокусів.
В рамках двомісячника благоустрою та з метою участі у акції під гаслом
«Зелених насаджень багато не буває» на території гімназії висаджено 21 дерево
катальпи бігнонієвидної, ялини звичайні та кущі спіреї. У закладі триває робота
в освітньому проекті щодо впровадження культури сортування відходів у
місцевих школах та громадах, організований фондом Кличка «ZeroWaste School».
Ціннісне ставлення до праці формувалося під час освітнього процесу:
розширення знань про професії на уроках та в позаурочний час шляхом
проведення тренінгів, диспутів, анкетувань. Якісному вихованню сприяли
екскурсії на виробництво та зустрічі з представниками різних професій.
Ціннісне ставлення до людини, родини, сім’ї реалізовувалось через
формування навичок активної соціальної відповідальності, вироблення
розуміння власного обов’язку. Під керівництвом педагога організатора Берези О.В. у гімназії проведено Солодку ярмарку і за виручені кошти закуплено продукти харчування та засоби особистої гігієни, які передали військовій частині А32/15, де в лавах Збройних Сил України перебуває
вчителька гімназії, сержант Чорна Анна Йосипівна. Спільно з класними
керівниками, вчителями початкових класів, вчителями трудового навчання та образотворчого мистецтва учні створюють вітальні листівки, малюнки з побажаннями, які разом із солодощами, продуктами харчування, термобілизною прямують до бійців Збройних сил України. Учні долучились до збору воску і бляшанок для виготовлення окопних свічок. Учнівське самоврядування взяло участь у благодійній акції Смілива гривня, у рамках якої зібрали 2304 грн. і передали монети у відділення Ощадбанку на потреби ЗСУ.
Спільно з міським учнівським парламентом "Наснага" гімназисти взяли
участь у Всеукраїнській акції "Пластик рятує життя", метою якої є збір пластикових кришечок.
Учні гімназії активно долучились до акції благодійної організації «Вірні друзі» по збору кормів для безпритульних тварин.
У 2022-2023 навчальному році Тернопільською класичною гімназією підписано меморандум про співпрацю з Благодійним фондом «Карітас», яка передбачала участь у проєкті «Стійкість та розвиток», метою якого є психосоціальна допомога учасникам освітнього процесу під час війни.
У проєкті працює два педагоги закладу освіти: Семанчик Віта та Гірняк Наталя. Для всіх учасників освітнього процесу проводять цікаві заходи та заняття, зокрема з учнями педагоги працюють за програмою «Безпечний простір», яка розроблена НаУКМА. Для занять, за підтримки БФ «Карітас»
облаштовано комфортне середовище.
Оскільки даний проєкт передбачає охоплення усіх учасників освітнього процесу, впродовж року відбувалися тренінги, майстер-класи, заняття та зустрічі з психологом для батьків та вчителів.
За час роботи проєкту охоплено:
- 400 учнів,
- 150 батьків,
- 40 педагогів.
На завершення навчального року в межах проєкту організовано літній дитячий Екотабір, у якому взяли участь 40 дітей закладу освіти.
Благодійним фондом «Карітас» була надана спонсорська допомога (канцелярські приладдя, навчально-розвивальні матеріали) для організації освітньої діяльності учнів.
Робота проєкту продовжується ще на один навчальний рік, тому попереду багато цікавого.
 
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ. СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ
Для збереження здоров’я усіх учнів гімназії, забезпечення їх повноцінним
та раціональним харчуванням в закладі організовано гаряче харчування,
функціонує буфет. Організація харчування ведеться відповідно до нормативних документів. Харчування в гімназії у 2023 році забезпечує фізична особа- підприємець Півторак В.М.
Станом на 31 травня 2023 року всіма видами харчування в закладі охоплено 643 учні (100%), пільговим гарячим харчуванням – 57 учнів з 58 (98,2% від кількості учнів пільгових категорій). Середня вартість одноразового харчування на 1 учня становить 45 грн. на день, для учнів пільгових категорій вартість харчування становить 44 грн. 50 коп. Учні групи продовженого дня
харчуються за батьківську плату.
У рамках програми «Спроможна школа для кращих результатів»
протягом навчального року гімназійна їдальня отримала нове обладнання,
зокрема, духову шафу, лінію роздачі, стелажі металеві для посуду, ванну мийну
для посуду, електричну м’ясорубку.
У гімназії навчається 139 дітей пільгових категорій, з них:
 1 дитина – сирота;
 4 дітей з малозабезпечених сімей;
 62 дітей із багатодітних сімей;
 8 дітей-інвалідів;
 9 дітей - напівсиріт;
 35 дітей, батьки яких є учасниками бойових дій на сході України;
 18 дітей, батьки яких захищають незалежність України від збройної
агресії російської федерації;
 1 дитина загиблого Захисника України, який брав безпосередню
участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України;
 2 дітей, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи;
 2 дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.
 
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОМФОРТНИХ І БЕЗПЕЧНИХ УМОВ
НАВЧАННЯ І ПРАЦІ
У закладі ведеться робота щодо внутрішньої системи забезпечення якості
освіти за напрямком «Безпечне освітнє середовище». Територія закладу
огороджена, наявні два входи та два виходи з відповідними покажчиками; за
звичайних умов територія освітлена в нічний час; облаштовано спортивний
майданчик тенісними столами, загроз травмування для дітей немає; озеленення
території є достатнім, немає шкідливих для дітей зелених насаджень.
Систематично здійснюється скошування трави, очищення пішохідних доріжок.
Приміщення початкової школи (навчальні кабінети, туалетні кімнати)
відокремлені від приміщень здобувачів освіти І-VІІ гімназійних класів. У
гімназії встановлено камери зовнішнього спостереження та внутрішнього
спостереження у коридорах гімназії.
Наявна система протипожежного захисту та оповіщення.
У закладі здійснюється контроль за повітряно-тепловим режимом, наявне
належне освітлення (світлодіодні лампи по класах і коридорах), дотримується питний режим.
У приміщеннях відбувається вологе прибирання відповідно до
Санітарного регламенту.
У Тернопільській класичній гімназії проводяться заходи щодо безпечного
використання мережі Інтернет.
У закладі не допускається використання та поширення конфіденційної
інформації про особу без її згоди, а саме розміщенням фото- чи відеоматеріалів
на сайті закладу чи у Фейсбук сторінці.
Педагоги гімназії ознайомлені із Санітарним регламентом для закладів
загальної середньої освіти щодо дотримання вимог до організації роботи з
технічними засобами навчання.
Для безпечного спілкування в інтернеті під час дистанційного навчання
педагоги використовують єдину платформу Google meet. Учні і педагоги
працюють з корпоративних електронних адрес та акаунтів.
У лютому 2023 року у закладі вчителями інформатики, основ здоров`я
проведено День Безпечного Інтернету.
Тернопільська класична гімназія систематично планує та реалізує в
закладі діяльність щодо запобігання будь-яким проявам дискримінації та
булінгу.
Відповідно до Закону України «Про освіту» в закладі розроблено,
затверджено наказом і оприлюднено на сайті закладу:
➢ Порядок подання та розгляду заяв про випадки булінгу (цькування);
➢ Порядок реагування на доведені випадки булінгу (цькування);
➢ Порядок дій при виявленні випадків булінгу (цькування);
➢ План заходів з протидії булінгу (цькуванню).
У 2022/2023 н.р. заяв про випадки булінгу (цькування) до Тернопільської
класичної гімназії не надходило.
Працівники класичної гімназії дотримуються вимог охорони праці.
Розроблено інструкції з охорони праці для працівників за професіями, на окремі
види робіт, інструкції з пожежної безпеки, з безпеки життєдіяльності для учнів.
Інструктажі з безпеки життєдіяльності систематично проводяться із
здобувачами освіти. Класні керівники ведуть журнали реєстрації інструктажів з
безпеки життєдіяльності.
ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ
Впродовж 2022-2023 н.р. в Тернопільській класичній гімназії
здійснювалася господарська діяльність відповідно до чинного законодавства
України. Незважаючи на військовий стан в країні, нам вдалося зберегти усі ті
напрямки господарської діяльності, які були заплановані на цей період,
оскільки Держава Україна і місцеве самоврядування забезпечили відповідне
фінансування на потреби нашого закладу освіти. У цей звітний період, як і в
попередні роки, у гімназії зміцнювалась матеріально-технічна база, оскільки
імідж закладу формується не лише завдяки навчальним досягненням учнів, але
й загальному враженню від будівлі, інтер’єру, прилеглої території.
Із вересня 2022 року по серпень 2023 року по загальному та спеціальному
фондах гімназії надійшло 16 млн. 838 тис. гривень  коштів освітньої субвенції та коштів, виділених місцевим бюджетом для виплати заробітної плати, для
забезпечення функціонування закладу освіти, здійснення ремонтних робіт.
95 % витрат з цих коштів використано на виплату заробітної плати,
сплату прибуткового податку, військового збору та внесків на обов’язкове
страхування, а саме: з вересня 2022 р. по серпень 2023 р. було використано на
виплату заробітної - 11 млн 512 тис. грн., сплачено податків із заробітної плати
(прибутковий податок та військовий збір) на суму 2 млн 438 тис. грн.;
перераховано внесків до пенсійного фонду на обов’язкове страхування на суму
2 млн. 385 тис. гривень.
У цьому навчальному році при наданні обов’язкової щорічної відпустки
виплачено матеріальну допомогу в повному обсязі (в межах посадового окладу) усім працівникам.
Важливими напрямками здійснення господарської діяльності є належне
забезпечення освітнього процесу в закладі, забезпечення безпечного
перебування в гімназії усіх учасників освітнього процесу, належне утримання його інфраструктури.
Таким чином за звітний період сплачено:
- комунальні послуги за тепло, водопостачання, електропостачання,
проведення дератизації, вивіз сміття на суму - 1 071 347 гривень;
- послуги зв’язку, інтернету, обслуговування охоронно-пожежної
сигналізації, відеоспостереження на суму - 76 500 гривень;
- супровід, оновлення ПЗ СЕД «Аскод», ПЗ «Парус» щодо
нарахування заробітної плати, ПЗ «Медок» щодо звітності ТКГ, ПЗ
«Антивірус», встановлення ПЗ «Бухгалтерія» щодо автоматизації
бухгалтерського обліку в гімназії, сертифікації електронних ключів та послуги
в сфері локальних мереж на суму - 49 930 гривень.
Для забезпечення належного якісного, безпечного та безперебійного
функціонування закладу та з метою дотримання вимог протипожежної безпеки,
електробезпеки сплачено послуги щодо перевірки та ремонту пожежних
гідрантів, заправки вогнегасників, вимірювання опору захисного контура
безпеки електропостачання на суму – 8 986 гривень. Здійснено та сплачено
ремонт та чищення каналізаційної системи гімназії на суму – 48 356 гривень.
На виконання вимог щодо своєчасного та якісного оповіщення щодо
надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану придбано та встановлено
систему оповіщення про надзвичайні ситуації на суму – 20 200 гривень.
В закладі проведена організація та оплата медогляду працівників гімназії
на суму – 6 222 гривні, а також для поповнення запасів товарів медичного
застосування для надання першої медичної допомоги учням гімназії придбано
медикаментів на суму – 2 162 гривні.
Для здійснення якісного освітнього процесу оплачено послуги з
постачання програмної продукції у вигляді оновлення інформаційно-
комунікаційної автоматизованої системи «Єдина школа» в електронній формі
на суму – 38 280 гривень, придбано інформаційні стенди в кабінет хімії на суму
7 488 гривень.
З вересня 2022 року по травень 2023 року направлено коштів на
харчування учнів соціально-незахищених категорій населення та дітей, батьки
яких є учасниками бойових дій, на суму – 237 429 гривень, що становить на
157 529 гривень більше порівняно з попереднім періодом.
В 2023 році управління освіти і науки Тернопільської міської ради
передало на баланс гімназії благодійну допомогу - хромбуки Samsung в
кількості 5 шт. на суму 26 536,10 гривень.
Благодійний фонд Карітас також передав дарунки закладу на суму
161 004 гривні, а саме:
- портативну акустичну систему та ноутбук Assus в кількості по 1
шт. на суму 33 999,00 гривень;
- груші 15 шт. на суму 20 605,00 гривень;
- меблі (столи, тумби, шафи і т.д.) на суму 106 400 грн. та інші
малоцінні необоротні активи.
Для покращення матеріально-технічної бази гімназії, проведення уроків,
заходів на свіжому повітрі в рамках проєкту «Шкільний Громадський бюджет»
з коштів міського бюджету було профінансовано послуги на встановлення на
території гімназії класу просто неба на суму 58 787 гривень.
Також з місцевого та державного бюджетів виділено кошти на
фінансування послуг по поточному ремонту укриття після аварійної ситуації
(підтоплення) на суму – 399 249,60 гривень. В рамках цього бюджету здійснено
демонтаж /монтаж зовнішніх і внутрішніх дверних блоків, вікон, встановлення
металевих грат, заміна підлогового покриття (лінолеум на плитку) з
облаштуванням стяжки, штукатурні та малярні роботи поверхонь стін,
гідроізоляція, демонтаж / монтаж схованої електропроводки, розеток,
вимикачів і т.д.
У 2023 році зі спецфонду місцевого бюджету виділено коштів на суму
400 тис. грн. та проведено роботи з капітального ремонту будівлі по усуненню
аварійної ситуації, а саме: системи теплопостачання гімназії.
В рамках даного бюджету частково проведена заміна аварійних
радіаторів опалення на нові сучасні, замінено труби теплопостачання та
водопостачання.
На завершення робіт по усуненню аварійної ситуації, а саме: системи
теплопостачання гімназії додатково з місцевого бюджету виділено кошти в
сумі 400 000 гривень, які будуть спрямовані на подальшу заміну радіаторів,
труб теплопостачання (в іншому крилі гімназії). Це дасть змогу покращити
тепловіддачу в приміщеннях нашого закладу, зменшити витрати на тепло та
забезпечить комфортне перебування в закладі.