План заходів щодо запобігання і протидії булінгу (цькуванню)

05.01.2021   Administrator   Категорія: Булінг

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Протокол засідання педагогічної ради

Тернопільської класичної гімназії

01 вересня 2020  № 1

 

 

ПЛАН ЗАХОДІВ

Тернопільської класичної гімназії

щодо запобігання і протидії булінгу (цькуванню)

 

1.Забезпечити періодичне ознайомлення усіх учасників освітнього процесу із нормативними документами, що стосуються насильства, жорстокої поведінки, булінгу (цькування) в гімназії та сім’ї, їх наслідків та відповідальності за вчинені дії.

Адміністрація закладу, класні керівники

протягом навчального року

2.Провести цикл просвітницьких бесід для педагогічних працівників закладу з питань створення безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та булінгу (цькування)

Адміністрація закладу, психологічна служба

протягом навчального року

3.Провести інструктивно-методичну нараду для всіх працівників закладу щодо порядку реагування на випадки булінгу (цькування) серед учасників освітнього процесу.

Заст. директора з виховної роботи, практичний психолог

вересень, 2020 року

4.Передбачити в планах роботи освітнього закладу, класних керівників проведення тематичних виховних годин, бесід, тренінгів з формування толерантних відносин між учнями, інших форм роботи з розвитку комунікативних навичок спілкування.

Заст. директора з виховної роботи, класні керівники

протягом навч. року

5.Проводити тематичні заходи (бесіди, виховні години, просвітницько-попереджувальні тренінги, перегляди кіно- та відеофільмів, флешмоби, колективні творчі справи, анкети (стіна) думок, аналіз правових ситуацій, диспути, відеолекторії, тематичні колажі тощо) щодо ознайомлення здобувачів освіти із правилами для учнів, зі своїми правами, для уникнення ситуацій їх порушення, поваги прав інших людей, сприяння формуванню високого рівня правової культури

Класні керівники, педагог-організатор,

соціальний педагог, практичний психолог

протягом навч. року

6.Проводити попереджувальну роботу з батьками щодо недопущення випадків насилля в сім’ях та в гімназії. Організувати роботу щодо роз’яснення наслідків булінгу та адміністративної відповідальності за його вчинення.

Класні керівники

постійно

7.Застосовувати систему ранньої профілактики, психолого-педагогічного діагностування, індивідуальної виховної роботи з метою виявлення потенційних та реальних жертв булінгу та булерів.

Психологічна служба гімназії

постійно

8.Здійснювати посилений контроль та організовувати соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, розвивати навички соціального життя дитини і підтримку її в учнівському середовищі.

Психологічна служба гімназії

протягом навч. року

9.Забезпечити надання соціальних та психолого-педагогічних послуг особам, які постраждали від булінгу, стали його свідками чи вчинили булінг.

Психологічна служба гімназії

постійно

10.Продовжити співпрацю з представниками правоохоронних органів, служби у справах дітей, ювенальної превенції, громадських організацій щодо ефективної профілактики із застосуванням відновних практик для запобігання конфліктам, насиллю, булінгу та іншим негативним проявам у закладі.

Класні керівники, психологічна служба гімназії

протягом навч. року

11.Залучати органи учнівського самоврядування, батьківську громадськість до здійснення профілактичної роботи з питань попередження булінгу, жорстокості та насильства в учнівському середовищі.

Класні керівники, педагог-організатор

протягом навч. року